Cea mai mica crescatorie de porumbei!

Duminică, 2 Martie 2014 Duminicăpm 3:18 PM

Am citit de curand un articol scris de Alan Wheeldon, pe care-l consider cel mai adevarat scriitor de literatura columbofila, poate putin peste Ad S. Mi-a placut atat de mult articolul incat am vrut sa-l impart cu voi, cititorii asa ca l-am tradus – defapt este o sinteza, datorita lipsei de timp… dar n-am vrut sa trec peste el fara sa-l povestesc…pentru ca m-a impresionat. Este ca o gura de aer proaspat in sportul asta care se complica pe zi ce trece.

Articolul este despre o crescatorie minuscula, cu rezultate uluitoare. Este la polul opus al crescatoriilor la care lucreaza angajati si din care se imbarca pentru o etapa cate 200-300 de porumbei, fiind nevoie de un camion numai pentru ei. Sfideaza crescatoriile cu cate 50 de perechi la matca si zeci de compartimente care mai de care mai pretentioase.

Traducere: Andrei Dejan

Mini-crescatoria se afla in Marea Britanie si ii apartine batranului Ron Sampford. Are impunatoarea marime de 2,5 cu 1,5 metri. Nu are compartimente de matca, tineret, vaduvi, figuri… Ai crede ca in asemenea spatiu porumbeii stau inghesuiti ca sardinele-n conserva. Gresit. Cand l-a vizitat, Alan a gasit 7 perechi de maturi si…cea mai mica echipa de pui pe care a vazut-o vreodata: 6 pui!!!
Te vei intreba pe buna dreptate: pai si ce rezultate face cu asa putine pasari? Lui Ron ii place sa se specializeze. Ii plac cursele de fond. Intr-una din aceste curse a castigat pe federatie locurile: 1, 3, 6 si 15.

Intr-una din curse care s-a dovedit a fi foarte grea, Ron a trimis doar 6 porumbei. A fost un vant puternic si nu s-au constatat pasari in prima zi. A doua zi la Ron au sosit toate cele 6 pasari, dar a bagat in ceas doar 4. Putea foarte bine sa le constate pe toate 6 pentru ca ar fi avut primele 6 locuri pe club. Multi n-au avut nicio pasare sosita de la acea cursa.

Batranul Ron are in cusca doar sange nobil de mare fond, destul de consangvinizat, si introduce pasari noi extrem de rar. Cusca foarte simpla din constructie, i-a fost daruita de sotie in luna de miere cu 44 de ani in urma si a ramas neschimbata de atunci.

Cum naiba concureaza asa de bine? Porumbeii sai sunt foarte rezistenti si pierderi are extrem de rar. Ca sa demonstreze taria porumbeilor sai, intr-un an Ron a scos un singur pui. DA, un singur pui, asta era lotul lui de tineret. L-a antrenat peste tot. Odata l-a dat unui prieten sofer care l-a dus la aproximativ 80 Km. Deoarece vremea se facuse urata, a fost sunat de amic sa-i spuna ca va aduce pasarea inapoi cu masina pentru ca acolo ploua urat. Ron i-a spus ca si acasa ploua, dar sa o lanseze, se va descurca. Omul a lansat pasarea cu teama. Peste cateva ore, femeluta ajungea acasa si intra relaxata in cusca, ca si cum ar fi intrebat: “ce mare branza?”

In sezonul cu puii, femeluta respectiva a facut tot planul de zbor. La ultima etapa, care a fost una dificila, cu vant puternic, de la 400 Km, femeluta a luat locul 36 pe masina si locul 1 pe club cu avans de o ora!! Este probabil recordul obtinut de cea mai mica “echipa” de tineret.

Relatia lui Ron cu pasarile este foarte buna, ele fiind extrem de blande. Trebuie sa fie atent sa inchida usa la casa, altfel acestea intra dupa el in bucatarie.

Un alt lucru interesant la Ron este hranirea. Aceasta consta 100% din fasole. Nu este o greseala de scriere. FASOLE.

Alan l-a intrebat ce pune in apa. Raspunsul: doar apa. :))))))))
Niciodata nu trateaza tricmonoza, viermi, nu da vitamine, povesti… doar vaccinul de paramixo si ATAT. Pasarile lui arata sanatate curata.

Cea mai mica crescatorie din Europa?

Cea mai mica crescatorie din Europa?


Tags:

11 Comentarii pentru "Cea mai mica crescatorie de porumbei!" adaugati comentariu
mena el top
5 Noiembrie 2014 at 2:22 pm

Scrieti comentariul aici…

adam paul
3 Decembrie 2014 at 5:04 pm

Interesant si foarte tare ce poti face cu o voliera mica numai noi ne cacam pe noi sa facemtot feluri de voliere boxe atractia de stapan si de porumbel face totul

Valentin Tulbita
13 Decembrie 2014 at 1:05 am

Salut Paul, doar prin muncă multă poti reusi, importantă este să-ţi doresti Crescatoria si boxele nu au importanta in acest sport porumbelul nu vine acasa ca e crescatoria frumoasa su boxele totul faci pentru tine sa fie frumos in crescatorie ei vin doar ca au un abitat corespunzator si ca te iubesc pe tine!

ionut
13 Decembrie 2014 at 1:16 am

Am cunoscut si eu un columbofil gen in CRAIOVA….tot asa cusca avea…avea si rezultate bune pentru vremea respectiva…2000…

Valentin Tulbita
13 Decembrie 2014 at 1:29 am

Sunt foarte multi crescatori in lume cu un buget limitat si o crescatorie modesta care au rezulte foarte bune dar nu sunt promovati ca cei cu bani.

Ene C-tin Robert
15 Decembrie 2014 at 9:54 am

Aceleasi dimensiuni le am si eu la crescatorie si de când m-am apucat de colubofilie,asta acum 2 ani am luat anul acesta locul 9 pe masină si locul 1 pe club la tineret la o etapă grea la Tîrgul Mureş.

Valentin Tulbita
12 Ianuarie 2015 at 6:17 pm

Te felicit si iti doresc mult succes pe viitor cu rezultate pe masura asteptarilor tale!

dragos
8 Decembrie 2015 at 9:52 pm

bravo

Valentin Tulbita
22 Septembrie 2016 at 9:53 pm

Multumesc!

Florin
7 Decembrie 2015 at 10:37 pm

Calitate nu cantitate , esentele tari se tin an sticlute mici , stima si respect pentru un sport frumos an care a adaugat multa pasiune si suflet.

Valentin Tulbita
22 Septembrie 2016 at 9:57 pm

Va multumesc pentru comentarii si pentru gandurile bune pe care mi le-ati transmis. Va doresc tuturor cat mai multe reusite in columbofilie si in viata.
Cu respect Tulbita Valentin!

Lasati un comentariu